Midpoint Palladium AVM

Selam sevgili Tuvalet Gurusu takipçileri, Bu sadece sıcak dersek ayıp edeceğimiz, yanan günlerin henüz başındayken, gideceğimiz mekanların da efil efil püfür püfür olması pek şahane oluyor. Bu sefer yolumuz Palladium AVM içerisinde bulunan Midpoint'e düştü. Geniş bir bahçeye sahip, yaklaşık 150 kişilik bir mekan. Yedik içtik dinlendik. AVM'nin o kasvetli havasından kurtulduk. Sonrasında kendimizi tuvaletlere attık.

Midpoint, hijyene önem vermiş ama içeride tasarıma gösterdiği önemi tuvaletlerde ne yazıkki göremiyoruz. Detaylara gelirsek, o kadar kalabalığı kaldırabilen bir mekanın bu kadar küçük tuvaletleri olmasını yadırgıyoruz. Tuvaletler iki kabinli. Ve iki lavabosu var.

Klozet kenarlarında duran tuvalet kağıtlarını kullanıcıların özensizliğine verdik.

Lavaboda da dikkatimi çeken başka bir şey vardı. Sabunluk ve kağıt havlu neden sadece sağ taraftaki lavabonun yanındaydı? Şu tuvaletleri incelemeye başlamadan da çok sinir olduğum şey, insanların ellerini ıslak ıslak sallaması , savurması, o ellerle benim alanıma doğru yaklaşması idi. Şimdi soldaki kullanıcı yıkadığı ellerini bana yaklaştırıp havluya ulaşmaya çalışırken resmen 40 yıl yaşlanıyorum sevgili gurular.



Uzaktan görünen çöp kovasını ise yorumsuz geçiyoruz. Bunun haricinde ışıklandırmayı, ayna açısını ve boyutunu sevdik. O aparatlardan bir tane de sol tarafa yerleştirmelerini dileriz.

Devamını oku

Sabancı Üniversitesi

Sevgili Tuvalet Guruları,
Bahardan yaza geçiş yaptığımız şu günlerde, mayısın vazgeçilmez öğrenci eğlencesi mayfestlerde tabi ki takibimizdeydi.

Sabancı Holding tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen road show "Sabancı Baharı" finali 23 Mayıs Pazar günü Sabancı Üniversitesi'nde yaptı. Gün boyu süren aktivitelerde çikolatalar yapıldı, tshirtler boyandı, yemekler yendi ve muhteşem MFÖ konseriyle gece kapatıldı. Peki tuvaletler nasıldı dersiniz?
Haftasonu olduğu için dersliklerin olduğu binaların kapalı olacağını, seyyar tuvalet kullanılacağını düşünmüştük. Üniversite bina tuvaletlerini kullandırmayı tercih etmiş :) İlk fotoğrafta gördüğünüz tabelayı bulmamız bir hayli zaman aldı.

Bayanlar tuvaleti, ortalama bir AVM tuvaletiyle eşdeğer özelliklere sahipti diyebiliriz. Açık renk fayanslar, çok sayıda kabin ve lavabo, geniş aynalar. Tek aklımıza yatmayan nokta; fotoğraftan da anlayabileceğiniz gibi el kurutma aparatı kapının yanında olması. Yani ellerinizi yıkayıp, şapur şupur suları damlata damlata kurutmak için taaaa kapıya kadar gidiyorsunuz. Üstelik tuvalet giriş çıkış trafiğine de engel oluyorsunuz. İnnovatif bir üniversite için çok da innovatif olmayan bir konumlandırma olmuş.

Kabin ve klozet temizliği, dışarıda festival olmasına ve tuvalet trafiği yüksek olmasına rağmen gayet iyiydi. Birden fazla tuvalet kağıdını kabinde bulundurmak amacıyla farklı tasarımı olan iki tuvalet kağıdı tutacağının kabine monte edildiğini tahmin ediyoruz.
Sonuç olarak Sabancı Üniversitesi tuvaletleri, bir üniversite tuvaletinden beklediğimiz standartları bize sundu. Seneye "Sabancı Baharı"nda görüşmek üzere :)



Devamını oku

Burj Khalifa -Dubai


Geçen hafta Dubai'deydim.

Dünya'nın en yüksek kulesi olan Burj Khalifa'ya çıktım. İnanılmaz bir yapıt, 822 m yüksekliğinde, 200 kat filan. Ama gel gör ki tuvaletleri aynı :) Yani lüks ve şaşaa adına ne yaparsan yap o ihtiyacı göreceksin ve çok fazla da alternatifin yok.


Ayrıca solda duran taharet fıskiyesi de oldukça inovatif geldi :)




Konuk Guru : Bülent Keleş

Devamını oku

Atatürk Havalimanı İç Hatlar

Sevgili dostlar,
Bugün Atatürk Havalimanı İç Hatlar tuvaletleri ile kaşınızdayız. Takdir edersiniz ki havalimanı tuvaletleri temizlik konusunda önemli bir medeniyet göstergesidir. Bu anlamda Atatürk Havalimanı tuvaletleri fena değil ama daha iyi olabilir düşüncesindeyiz. Genişlik, sabun kalitesi, kağıt havlu ve el kurulama aparatları tarafından tahmin edici olan tuvalet tasarım olarak bir çok yerde görmeye alıştığımız düz beyaz çizgilere sahip.

Burada ilgimizi çeken en önemli nokta tabii ki alaturka tuvalet. Kapısında yazan Alaturka yönlendirmesi bizi bizden alıyor. Kapıyı açıp baktığımızda gördüğümüz kırmızı maşrapha ise bize "İşte Budur" dedirtiyor :)

Devamını oku

Haydarpaşa Bekleme Salonu Tuvaletleri

Haydarpaşa bekleme salonları erkek departmanı.


Manzarası var, deniz falan gören bi ortam.
Bekleme salonunda olmasına rağmen paralı: 75 kuruş. 1 TL verdikten sonra telefonu ile oynuyormuş gibi duran adam sizin ne kadar bıraktığınıza bakmayarak para üstü verme zahmetine girmiyor.

İçeride damlayan musluklar var. Eğilip bir zahmet kapattım ama '1 lira verdik, biz ne kapatıcaz' diyen vatandaşlar için hiç kimse bişi yapamaz.

Bekleme salonunda bile sigara içmek yasakken oradaki ayaklı kültablası ne işe yarıyor ve neden üzeri izmarit dolu sorularını da içeride sigara içilmesini yasaklayanlara bırakıyorum. Adam o manzarayı görmüş, ne yapsın, pisuara mı işesin, sigara mı yaksın! Di mi ama!

Konuk Guru
Murat Kaya

Devamını oku

Nautilus AVM Kadıköy


Sevgili Tuvalet Gurusu dostları,

Yolumuz; sinema, otopark ihtiyacı, atıştırma, market ya da basit bi alışveriş ihtiyacıyla zaman zaman alışveriş merkezlerine düşüyor.

İngiliz bilimadamları bu konuda da uzun yıllar süren araştırmalar yapmışlar ve hayatımızın 1/157 'sinin alışveriş merkezlerinde geçtiğini hesaplamışlar. Hal böyleyken Anadolu Yakasının güzide AVM'si Tepe Nautilus'un tuvaletlerini mercek altına almadan edemiyoruz.

Hijyen açısından bizden tam not alan tuvaletlerde; sifon, sabun, su ve kağıt mendiller sensörlü. Tasarım güzel, mekan geniş, renkler, kullanılan malzemeler, aynalar güzel ambiyans yaratmış. Ayrıca buluşma öncesi süslenmeniz için ayrı bir alan da var.



Bunların ötesinde aileler için ayrı bir tuvalet var, geniş bir lavabolu tuvaletten oluşan bu odada çocuğunuzla rahatça ilgilenebiliyorsunuz.

Diğer AVM'lerden de bu kalitede tuvaletler bekliyoruz.

Konuk Guru

Devamını oku

Bedensel Engelli Tuvaletleri Kanyon

Merhaba Sevgili Tuvalet Gurusu takipçileri.

Bugün ele alacağımız tuvaletler belki de bugüne kadar üzerine çok eğililmemiş bir konu,bedensel engelli tuvaletleri.

Kabin olarak daha geniş bir alana sahip olması gereken, kullanıcısının rahatlıkla geçiş sağlaması için duvarlarda tutunacak aparatların olduğu ve klozetin diğerlerine oranla daha yüksek olduğu tuvaletlerdir diyebiliriz bunlara.

Ne yazıkki, bu tuvaletler her yerde bulunmuyor. Ya AVM'lerde ya da çok niş alanlarda görebiliyoruz. Peki niçin? Çok mu zor? Maliyeti mi yüksek? Hayır, yalnızca ihmal ve farkındalığın eksikliği neticesinde bu durumla karşı karşıyayız. Şunu bir düşünün , gittiğimiz her mekanda tuvaletleri kullanabilme özgürlüğü hepimize ait değil midir?


Biz burada güzel bir örneği koymayı uygun bulduk. Tuvaletimiz Kanyon AVM tuvaletlerinden. Hem kadın hem erkek tuvaletlerinde bulunan engelli kabini oldukça geniş. Hijyen açısından da standardın üzerindeydi biz inc
elediğimizde. Duvarlarda bulunan aparatlar ve klozetin alçaklığı iyi ayarlanmıştı.

Lavabolar ve aynalara gelirsek genelde bunlara erişim özelleştirilmemiş oluyor. Kanyon'da lavabo yüksekliğini iyi bulduk. Aynalardan da geniş açı alınırsa ya da girişteki kullanılırsa faydalanabilinir.


Kanyon bizden geçer not alıyor. Ayna çeşitliliğini de en kısa zamanda sağlamasını diliyoruz.

Bu tuvaletlerin AVM'lerle sınırlı kalmaması gerektiğini hatırlatmaya gerek duymuyoruz, hani hepimizin çok sık kullandığı ama hijyene pek önem vermeyen Starbucks tuvaletlerinin de çoğunda, bu tuvaletlere yer verilmediğini görüyoruz sevgili gurular.

Devamını oku

Cafe Zanzibar Caddebostan


Çek dediler çektik. Yaz dediler yazıyoruz.

Kadıköy Caddebostan mevkinde, Cafe Zanzibar adında, Orkan Bey'e göre fevkalede güzel benimse varlığına anlam veremediğim zeytinyağlı enginarla başlayan yemeğimiz sonrası, öncelikle ihtiyaçtan sonraysa sizin için dişini tırnağına takmış gurularınızın ısrarları nedeniyle, fotoğraf makinasını alıp tuvaletlere daldık. -evet uzun cümle kurarım-

Barın yanından ilerleyip mutfağa dalmadan hemen önceki karşılıklı beyaz kapılardan girilen tuvaletler gayet temizdi.

Klozet örtüleriyle yaratılan beyaz çiçekleri bir önceki kullanıcının yaratıcılıgına verdik.


Kapı kolundaki ince detayı Zanzibar'ın konseptine uygundur dedik.

Kocaman ayna ve canlı bambuları zaten seviyoruz.

Her ne kadar Zanzibar'ın tuvaletleri bizden geçer not alsa da pos makinası çalışmıyor bahanesiyle iki kez çekilen hesaptan hoşnut kalmadık.

Bu da böyle bir anımızdır.

Konuk Gurular
Beste & Orkan

Devamını oku

Adana'dan Retro

Sevgili Tuvalet Gurusu takipçileri,
Sizlere Adana'dan sesleniyorum.Turgut Özal Bulvarı'nda gayet rahat ve hoş bir mekan olan Retro'nun tuvaletlerini sizin için inceledim.Limonlu ve tuzlu bira Mexico'yu içtikten bir süre sonra yoluma düşüyorum.Kelime anlamı olarak "geriye dönüş" olan Retro'da 60 ve 70 li yılların sanatçıları her yerde göze çarpıyor.Tuvaletlerin giriş kapıları da bu bakımdan hoş olmuş.

Ancak içerisi hiç de umduğum gibi değil.Tuvalet çok dar olduğundan fotoğrafını bile çekemediğim bir pisuvar ve klozetin olduğu bölüm var. Tek lavabo bulunuyor ve sabun ile peçete bitmek üzere.Kapağı açık bir çöp kutusu çirkin bir görüntü oluşturuyor.Ama temizliğine hiçbir şey söyleyemeyeceğim.O konuya özen gösterilmiş.Verdiğim not fena değil hani, ama daha iyi olabilirdi.

Konuk Guru: Çınar Fidan

Devamını oku

Marco Pascha 7.Cadde- Ankara

Sevgili Tuvalet Guruları,

Sosyal medyanın en çılgın motor-riderlarından Zafer Yılmaz, bizler için Ankara 7.Cadde'nin hareketli mekanlarından Marco Pascha'nın tuvaletlerini titizlikle inceledi, görüşlerini bizlerle paylaştı. Kendisine kucak dolusu steril sevgilerimizi sunuyoruz :)

Şimdi gelin hep beraber Zafer'in kaleminden görüşlerini okuyalım;



Olağan Ankara ziyaretlerimden birinde, günboyu müşterilerle olan toplantılarım bitmiş ve yorgunluğumu bir nebze olsun gidermek için kendimi Ankara'nın gecelerine atmıştım. Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine gittiğim meşhur 7.caddede dolanırken, Marco Pascha adlı mekana girdim.

Birkaç 50' lilik bira içtikten sonra herkes gibi "I need to pee" diyesim geliyor ve kendimi bir anda WC yolunda buluyorum. Aşağı indiğimde, kendimi sanki bekleme salonunda buluyorum. WC değil sanki tam bir rehavet salonu. Birkaç büyük kanepe'nin yanında, 2-3 adet sehpa üzerine serilmiş dergiler adeta okunmayı bekliyor. İlk aklıma gelen erkeklerin "kız arkadaş sendromu" oluyor. Hani sevgililerin yanından ayrılmayan tipler olur ya, o şekil.

İlk izlenimimden sonra kapıya doğru yol alıyorum ancak 2 değil, 3 adet kapı ile karşılaşıyorum. Önce biraz afalladıktan sonra "Dünya nasılsa kadınlar üzerinde dönüyor" düşüncesiyle önemsemiyorum ve erkekler tarafına giriyorum.
İşte esas macera şimdi başlıyor. Daha önce hiç bu kadar komplike bir tuvalet ile karşılaşmamıştım desem yalan olmaz. Sifon niyetine kurulan düzenek, adeta yüksek yetki erişimi gerektiren binalara giriş sistemlerini anımsatıyor. Bu okumuş halimle bile garip garip bakınıyorum, düğmeleri inceliyorum ancak nafile. "bidget" yani bizdeki tabiri ile taharet anlamına gelen gereksiz düğmelerle bürünmüş olan bu SİFON sistemi, aynı zamanda kurutma özelliğine de sahipmiş.


İşimi hallettikten sonra tabii ki bu eşsiz manzaraları fotoğraflamayı ihmal etmiyorum. Sistemin üzerine kocaman "SİFON" yazan mekan yetkililerini de ayrıca kutlamak gerek; daha

çok böyle komplike bir sistem kurdukları için...
Rahatlık: 9 / 10
Kullanım: 3 / 10
Temizlik: 6 / 10



Devamını oku

Tuvalet Gurusu Beyaz Show'da!




Selam sevgili Tuvalet Gurusu takipçileri. Güzel bir haftayı daha ardımızda bıraktık.

Daha önce bahsettiğimiz gibi bu hafta Beyaz Show'a konuk olduk. İlk canlı yayın heyecanımızla birlikte güzel bir program oldu bizim için. Program sonrası kendisinin odasındaki tuvalette fotoğraf çektirmek istedik, bizi kırmadı, ufacık yere üç kişi sığmaya çalıştık.


Tabi taa oralara gidip Kanal D'nin tuvaletlerini incelemeden dönmedik. Alttaki fotoğrafta gördüğünüz seyircilerin kullandığı tuvalet. O kalabalık seyirci kitlesine rağmen tuvaleti temiz bulduk. Tasarım açısından çok parlak olmasa da standardı yakalamış görünüyordu. Yalnız benim takıldığım, girişte kapı açık ve aynadan koridoru görebiliyorsunuz. Koridor da sizi görüyor tabi , hatırlar mısınız bilmem düzlem ayna kurallarını.


Beyazıt Öztürk' e ve Beyaz Show ekibine teşekkür ederiz bu güzel ağırlama için.


İzlemek isteyenler şöyle buyursun.


Devamını oku

Güneşli Mcdonalds

Sevgili Gurular,

Yaz geldi, aman hamburgerleri, patatesleri yemeyelim, kilo alırız, şişko olup plajlarda sekemeyiz gibi tüm insani kaygilari bir kenara bıraktık, sizler için kuş uçmaz, kervan geçmez Güneşli diye bi yerlerde mazbut mazbut takılan McDonalds'ı yerinde ziyaret ettik.

Fast food zincirlerinin tuvaletlere gösterdiği hassasiyeti(!) hepimiz gayet iyi biliyoruz. Ama o da ne?!?! McDonalds bizi hem hijyen hem tasarım olarak bizi "bildiğiniz" şaşırtıyor.






Kırmızı ve siyahın yoğun kullanıldığı tuvalette, geniş bir ayna, kırmızı uzun bir tezgah ve bir adet lavabo bulunuyor. İki tuvalet kabini olmasına rağmen, bir lavabo bulunması -evet kabul- bizim de dikkatimizi çekti. İşte bu da "Mc" tarzı olsa gerek dedik, temizlik konusundaki üstün başarıları nedeniyle çok kafaya takmadık.





Tuvalet kabinlerinde ise dikkat çekici olan klozetin alçaklığı oldu. Hani dizleriniz çenenizde desek, ne demek istediğimizi anlarsınız diye düşünüyoruz. Hayır etrafta da fabrikadan ve plazadan başka bişi yok, buraya hangi çocukların geleceğini düşünerek bu kadar alçak klozet yapmışlar, bilemedik.







Özetle, McDonalds hem tasarım hem hijyen konusunda bize beklenenin üstünü verdi, ufak pürüzleri görmezden gelmedik, 2 puan kırıp, 10 üzerinden 8 verdik! -10'luk not sistemi vardı bi zamanlar, hatırlar mısınız? Hatırlamazsınız, sizi çok gençsiniz.-


Haftasonu eylemlerimiz devam edecek, bizi televizyon olsun, radyo olsun hani aklınıza gelebilecek tüm iletişim kanallarından takip etmeye devam edin sevgili gurular ;)

Devamını oku

Indigo Beyoğlu


Merhaba Sevgili Tuvalet Gurusu takipçileri.

Geçtiğimiz haftalardaki güzel gelişmelerden sonra çok çalıştık, karşınızdayız.

Bugün ismini,- renk tayfında yerini benim pek bilemediğim- bir renkten alan indigo'dayız! Newton bilse bu ismin otel lerden müzik gruplarına kadar geniş bir spektruma ilham kaynağı olacağını, lacivertimsi der susardı belki.

Gelelim tuvaletimize. Bir konser günü , erken saatlerde incelemiş olduğumuz tuvaletler bu sebepten midir bilinmez, hijyen açısından yerlerdeki peçeteler hariç iyi görünüyordu fakat ilerleyen saatlerde ne durumdaydı gözlemleyemedik.

Oldukça geniş olan tuvaletler kadın ve erkek ayrı olarak yapılandırılmış. Geniş olmasına rağmen lavabo sayısını az bulduk ama belirtelim. Işıklandırması bar konspetine uygun, loş. Klozetlerin bulunduğu alan da genişlik açısından tatmin edici. Yalnız ekipmanlar konusunda çok vasat bulduk. Klozet kağıdı bulunmuyordu. Fotoselli musluk yalnızca 2 adetti, diğerini de önümüzdeki ay yaptıracaklar heralde.



Tasarım açısından da çok özelliği olmayan, lavabo dizaynıyla belki biraz fark yaratabilen bir tuvaletti. Eksiklerini tamamlayıp gelirse notunu yükselteceğimiz öğrenci kategorisine sokuyoruz kendilerini ve ortalama bir not aldığını söylüyoruz.

Devamını oku

Tuvalet Guruları Hürriyet'de!


Merhaba sevgili Tuvalet Guruları,

bu hafta içi Sibel Arna
ile gerçekleştirdiğimiz eğlenceli röportajı sizlerle de paylaşmak istiyoruz. 01 Mayıs Hürriyet Cumartesi ekinde Tuvalet Guruları olarak yer aldık.

Biz blogu yazarken çok eğleniyoruz. Röportaj esnasında da çok eğlendik.


Orada bahsi geçmeyen ama bize büyük katkıları olan Emel Şenkul da bir gurumuzdur. Kendisine ayrıca teşekkür ediyoruz.


Son olarak bu değerli röportajı bizimle yaptığı için Sibel Arna'ya çok teşekkürler. Çok keyifli bir insanmış kendisi. Bizim için yeri ayrı . Öptük Gurular.

Devamını oku

Vapur Tuvaletleri

Sevgili Tuvalet Gurusu takipçileri,
Bugün bir çılgınlık edip sizi sevdiğimizi söylüyor ve gözümüzü karartıp vapur tuvaletlerine dalıyoruz. Bugün blogumuzun konuğu Beşiktaş - Kadıköy arasında çalışan Fatih Vapuru'nun erkekler tuvaleti.

Tuvalete girmek üzere yola koyulduğumuzda yeşil bir iple kapının koluna bağlanmış ve kapının her daim açık tutarak içeriye deniz havası girmesinin sağlandığı mekanizmayı görüyorsunuz. İyi düşünülmüş, tuvaletin havalandırılmasına yönelik bir çalışma olsa da, içeriye girdiğimizde beyninize vuran ve tansiyonumuzu düşüren kokudan kurtaramamışlar. Bu şartlara rağmen incelememize ve bizi izleyenleri bilgilendirmeye devam ediyoruz.

Minimal bir tasarıma sahip olan tuvalet, genişlik açısından biz gurulardan geçer not alıyor ancak hijyen açısından gerçekten çok çalışılması gerekiyor.

Sıvı sabun aparatının sensörlü olmaması da puan kırdığımız önemli noktalardan biri. Bu aparatın böyle bir ortamda kesinle sensörlü olması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca bu aparatın içerisinden çıkan sıvı sabun fermantasyonunda da çok fazla iyileştirme yapılması gerekiyor. Çünkü içinden sadece sıvı çıkıyor.
Tuvaleti bu kadar eleştirmişken temizlik malzemelerini de görüntülemeyi ihmal etmiyor ve bütün fotoğrafları paylaşıyoruz...

Devamını oku